Wednesday, November 11, 2009

APAKAH COLLAGEN?

Untuk lelaki dan wanita yang mementingkan kesihatan dan kecantikan secara semulajadi, Sufi Collagen adalah penyelesaiannya. Ia memberikan faedah kepada kesihatan terutamanya keberkesanan kepada tulang dan sendi secara semulajadi. Bagi mereka yang mengharapkan kejelitaan dan ketampanan akan menyukai collagen. Collagen meningkatkan kecantikan kulit pada keseluruhan badan dan tiada kesan sampingan. Tiada dadah ataupun bahan kimia yang digunakan.


Muda Semulajadi dan Sihat SemulajadiApa sebenarnya COLLAGEN?


Collagen merupakan struktur protein yang banyak terdapat di "cartilage", "muscle", "tendon", ligamen dan tulang.

Collagen merupakan pengikat yang memegang tubuh kita. la merupakan struktur komponen di dalam badan yang amat penting untuk kesemua tisu- tisu penghubung.

Setiap manusia menghasilkan collagen secara berterusan. Bagaimanapun, apabila meningkat usia, kehilangan collagen adalah lebih besar dari jumlah yang dihasilkan oleh badan. Akibatnya proses pembaikian dan pembuatan semula sel menjadi perlahan.

Apakah kepentingan collagen kepada badan anda?
Tiada sesiapa yang mahukan muka yang berkedut atau kulit yang suram. Kita tidak dapat mengelaknya kerana ianya merupakan sebahagian daripada proses penuaan. Bagaimanapun, kita boleh memperlahankan proses penuaan ini. Bagaimana? Dengan bantuan collagen kerana kekurangannya menjadi penyebab kepada kemerosotan keadaan kulit dan wajah anda.

Badan kita memerlukan collagen untuk melawan kemerosotan tubuh akibat proses penuaan. Tanpa collagen, kulit kita akan suram, kedut-kedut mula kelihatan, rambut menipis dan beruban. Keadaan ini berlaku bila kita meningkat usia kerana pada masa itu badan kita tidak lagi menghasilkan collagen. Kehilangan collagen di dalam tisu penghubung iaitu "tendon", ligamen, "muscle" dan "cartilage" menyebabkan pengurangan sokongan kepada struktur sendi. Keadaan ini menyebabkan kesakitan yang dipanggil "arthritis" clan kecederaan " muscolo- skeletal" .

Collagen berfungsi sebagai ejen "chondroprotective", dimana ia melindungi "cartilage" daripada berkurangan. Collagen merupakan bahan yang digunakan untuk pembentukan dan pembaikan 'cartilage'. Ia juga boleh mengurangkan kerosakan kepada sendi dan pada masa yang sama dapat mengurangkan kesakitan sendi dan bengkak.Mengapa anda perlu menggantikan collagen?

Sekiranya pengeluaran collagen berkurangan, badan kita terutamanya kulit akan menjadi kering. Kekurangan ini jelas kelihatan di permukaan kulit dengan kedutan atau kulit yang nampak kering. Masalah ini sebenamya berpunca dilapisan kedua kulit (dermis) dimana terdapatnya collagen, “elastin” dan kelembapan. Dermis di dalam muka terdiri daripada kebanyakannya collagen. Apabila collagen berkurangan keadaan kulit menjadi lebih teruk. Pengambilan collagen seperti dalam bentuk minuman membantu badan untuk menambah dan memperbaiki collagen yang didapati di bahagian-bahagian seperti kulit dan juga berfaedah kepada ligamen, tulang, sendi, 'muscle', 'tendon', gusi, gigi, mata, saluran darah, kuku dan rambut.


Pengambilan collagen tambahan membantu pembentukan semula tisu-tisu penghubung. Ini telah dibuktikan sebagai satu kaedah anti penuaan. Collagen boleh mencegah tanda-tanda awal penuaan. Dengan pengambilan collagen secara berterusan, anda akan dapat menikmati kehidupan dengan wajah jelita dan muda. Siapa yang ingin muka yaug berkedut sekiranya boleh dielakkan dengan pengambilan tambahan collagen?

Bilakah masa yang sesuai menggunakan collagen?
Untuk mencapai keberkesanan terbaik, collagen harus diambil pada waktu malam sebelum tidur kenana masa puncak untuk pembaikan dan pembentukan semula sel adalah selepas 2 jam tidur atau dikenali sebagai "alpha cycle". Collagen jaga digalakkan diambil diwaktu pagi. Bagaimanapun collagen boleh diambil pada bila-bila masa kerana ianya adalah sejenis protein.

Naturion Collagen adalah disediakan dalam bentuk serbuk dan larut dengan cepat dalam air sejuk, suam atau didalam apa- apa minuman seperti jus, milo dan kopi.


Apakah faedah-faedah yang boleh didapati dengan pengambilan collagen?

1Pengambilan collagen secara berterusan dapat bertindak ke atas tanda-tanda penuaan. Antaranya melicinkan tanda-tanda garisan dan kedutan di kulit, agar nampak tegang dan berseri, meningkat keanjalan kulit, menguatkan dan menyihatkan kuku dan rambut, membantu mengurangkan berat badan dan meningkatkan kenyenyakan tidur.

2. Melembabkan kulit yang kering.

3. Collagen berfungsi sebagai ejen ‘chondroprotective’ yang mana ia melindungi “cartilage” dan cecair synovial bagi membantu mengurangkan masalah dan kesakitan sendi seperti di lutut.

4. Sekiranya collagen diambil sebelum melakukan senaman atau aktiviti berbentuk fizikal, collagen dapat memberikan kesan anabolik, iaitu meningkatkan tenaga dan prestasi.


5.Pengambilan collagen menggalakkan penyerapan asid amino yang penting seperti glysine, proline dan hydroxyproline yang dapat meningkatkan lemak badan. Ia secara positifnya beperanan di dalam pengurusan berat badan.


6. Collagen mempunyai sifat sebagai anti-beku. Ia boleh mencegah darah dari membeku yang mana dapat membantu mereka yang mempunyai masalah jantung.

7.Collagen boleh membantu di dalam masalah melibatkan kulit seperti menyembuh luka dan kebakaran di badan.

Adakah collagen berkesan?
Pengambilan collagen membantu keseluruhan badan terutamanya kepada kulit, tulang dan sendi. la merupakan bahan semulajadi yang boleh dihadamkan dan tidak meberikan sebarang alahan. Collagen merupakan makanan tambahan yang mudah diserap oleh badan dan menghasilkan kesan yang positif. Pengambilan collagen secara berterusan menghasilkan kulit yang cantik, tulang yang kuat dan mengurangkan kesakitan sendi.

Kulit menjadi lebih tebal, nampak berseri, lebih anjal dan lembab. Anda akan kelihatan lebih muda dalam tempoh seminggu penggunaannya. Kedutan dan garisan kulit akan mula hilang.

Adakah collagen di kenali di peringkat antarabangsa?
Collagen telah digunakan secara meluas di serata negara maju terutamanya di Amerika Syarikat, Eropah dan Jepun. Anda boleh mendapat maklumat tersebut melalui carian di internet. Taipkan "collagen" di enjin carian dan anda akan mendapat pelbagai maklumat berkaitan collagen.

Adakah penggunaan collagen disokong secara saintifiknya?
Ya. Pelbagai kajian yang dilakukan di peringkat antarabangsa telah mengesahkan bahawa collagen mempunyai keupayaan untuk membentuk mencantikkan kulit, mengekalkan tulang dan sistem lokomotif (tulang, cartilage, tendon dan ligamen). Banyak tulisan di dalam jurnal yang terkenal menyokong kebaikan penggunaan collagen.

Nasihat penggunaan
Anda haruslah minum banyak air sekurang-kurangnya 1-2 liter sehari apabila menggunakan collagen.

Adakah penggunaan collagen selamat?
Ya. Collagen dihasilkan menggunakan proses enzim dari kulit dan sisik ikan. Tiada kesan sampingan yang pernah dilaporkan berkaitan pengunaan collagen.

Adakah ianya HALAL?
Ya. Sumber collagen disahkan HALAL oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia.

1 comment: